Ще бъде създадена смесена българо-македонска историческа комисия в сянка, която да

...
Ще бъде създадена смесена българо-македонска историческа комисия в сянка, която да
Коментари Харесай

Комисия в "сянка" ще помага в преговорите със Скопие

" Ще бъде създадена смесена българо-македонска историческа комисия в сянка, която да работи редом и да отпуши процеса на договаряния сред София и Скопие ". Това заяви пред историкът Стефан Дечев от новоучредения на 19 април Клуб за българо-македонско другарство. Очаква се първата му обществена демонстрация да бъде на 16 май.

" Ще имаме и личен дневен ред, личен календар, лични събирания. Ще се опитаме да покажем, че не е наложително след всяка среща да има кавги. Нашата комисия ще бъде едно предизвикателство пред другата комисия ", сподели той, изразявайки надежда участниците в комисията в сянка да са подготвени " на отворен разговор ".

" Запознати са и едните, и другите с изявленията на отсрещната страна. Виждат, че има точка на доближаване, на секване на някои от тезите. Не си слагаме за цел до юни да бъде вдигнато ветото. Подхождаме реалистично ", съобщи Дечев. По думите му неговата цел е да покаже, че е допустимо да се съберат хора от двете страни на границата и да водят откровен и потребен разговор, ориентиран към всички области на живота.

" Не се знае в кой миг предишното ще взриви процеса, в случай че не сме готови да приказваме за него по актуален метод. Когато приказваме за история,  не е Румен Радев, който ще ни каже по какъв начин стоят нещата с историята ", разяснява Дечев във връзка изказвания на президента през седмицата по тематиката за договарянията за участие на Република Северна Македония. На нея той за следващ път съобщи, че няма да направя компромис с правата на българските жители в РСМ, както и с подмяна на историята ни.

" Българската позиция се сменя непрестанно. Хубаво е, когато се формулира една позиция, да не се сменят акцентите в нея. Като погледнете медиите в София и Скопие, разбирате, че те основават една среда, атмосфера, която не допуска в кратковременен проект смяна на позициите ", означи още Дечев.

Премиерът Кирил Петков даде обещание поврат в договарянията със Северна Македония, само че към този момент не се следи значителен прогрес. България остава на позицията си и упорства Скопие първо да промени Конституцията си и да подсигурява правата на македонските българи преди да каже " да " на договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз.

 

Още по тематиката:

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР